Hamburger z grilla z zielonym curry

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

Najlepszą metodą przygotowywania mięsa do burgerów jest oczywiście grillowanie. Hamburger z grilla smakuje najlepiej i nie trzeba chyba nikogo do tego przekonywać. Mięso z rusztu, pod którym żarzy się węgiel, nabiera najlepszego aromatu. Jako wierni fani grillowanej wołowiny przedstawiamy Wam dzisiaj jednak przepis na hamburgera z grilla z zielonym curry.

Składniki

500 g wołowego mięsa na burgery

2 bułki do hamburgera

pół łyżki pasty zielonej curry

pół łyżki majonezu

pół łyżki masła orzechowego

1 łyżeczka sosu sriracha

pół łyżki drobno posiekanych orzechów

kilka liści sałaty rzymskiej

4 plastry pomidora

4 plastry ogórka

4 plastry czerwonej cebuli

1  krążek sera camembert

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Zaczynamy od zmieszania mięsa z pastą curry, po czym formujemy kotleta. Doprawiamy go z wierzchu solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanym grillu (najlepiej węglowym). Po ok. 2 min przekładamy mięso na drugą stronę, a na tę już usmażoną kładziemy ser camembert i smażymy do momentu, w którym ser zacznie się roztapiać, a mięso powinno być już odpowiednio wysmażone. W tym czasie w naczyniu mieszamy majonez, masło orzechowe, orzechy i sos sriracha. Bułkę przekrajamy na pół i grillujemy od wewnętrznej strony, aby nabrała odpowiedniej temperatury, obie części smarujemy orzechowym majonezem. Na dolną bułkę układamy kolejno: porwaną sałatę, pomidora, ogórka, mięso z roztapiającym się serem, a na wierzch kładziemy cebulę i przykrywamy drugą częścią bułki.

Tradycyjny hamburger to oczywiście hamburger z grilla. Ale gdy mamy ochotę poeksperymentować z rodzajami kotletów, metodę obróbki mięsa do hamburgera powinniśmy dobierać do jego rodzaju. Gdy wołowinę chcemy zamienić np. na mieloną rybę, drób czy warzywa, lepiej sprawdzi się żeliwna patelnia, będziemy mieli wówczas większą pewność, że kotlet w pierwszej fazie smażenia się nie rozpadnie i nie przywrze do rusztu. Hamburger z grilla, a zwłaszcza wołowy, jest oczywiście niepodważalną klasyką. Nasz przepis na hamburgera z grilla z zielonym curry z pewnością podsunie Wam kolejny pomysł na grillową imprezę.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs