Wieprzowina to jedno z najczęściej używanych mięs w polskiej kuchni, zatem zasadne wydaje się pytanie: czy da się przygotować hamburgera wieprzowego? Odpowiedź brzmi: tak, ale jeśli chcemy zrobić wyśmienitego hamburgera wieprzowego, musimy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim nie każda część wieprzowiny nadaje się na burgera (np. z szynki czy ze schabu trudno będzie uzyskać soczystego i pełnego smaku kotleta do hamburgera), najlepsza będzie grubo zmielona karkówka lub łopatka. Należy również pamiętać, że mięso w tych kotletach musi być czymś związane, tak więc przy wyrabianiu mięsa na hamburgera wieprzowego powinniśmy użyć jajka, dzięki niemu mięso nie będzie się rozpadało po usmażeniu. Dobrze również w momencie wyrabiania doprawić mięso, trudno będzie bowiem doprawić je tylko z wierzchu. W trakcie wysmażania pamiętajmy, że wieprzowiny (inaczej niż wołowiny) nie możemy jeść średnio krwistej czy krwistej. Nie należy również oczywiście przesadzić z przesmażeniem, ponieważ kotlet będzie suchy – minimalna temperatura w środku mięsa to ok. 60 stopni, a najbezpieczniej będzie, jeśli osiągniemy 70–75 stopni. Odpowiednia zawartość tłuszczu w wybranej przez nas części wieprzowiny i tak zapewni daniu soczystość.