Hamburger na Światowy Dzień Hamburgera

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: średni
Autor: Bracia Budnik

28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dla wielbicieli burgerów to ważna data i z tej okazji właśnie dla nich podajemy nasz przepis na hamburgera wołowego po polsku z młodą zasmażaną kapustą.

Składniki

500 g mięsa wołowego na burgery (link do artykułu)

sól, pieprz

2 bułki do hamburgera (link do przepisu)

2 jajka ugotowane na twardo

pęczek szczypiorku

200 g białej młodej kapusty (ew. możemy zastąpić ją włoską kapustą)

liść laurowy i ziele angielskie

1 łyżka posiekanej białej cebuli

2 łyżki majonezu

1 łyżka chrzanu

sok z cytryny

kiszony ogórek

pęczek kopru

100 g wędzonego boczku

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

Przygotowanie

Zaczynamy od pokrojenia boczku w drobną kostkę, następnie smażymy go w garnku, aż stanie się chrupiący. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista, dokładamy poszatkowaną kapustę, chwilę smażymy, po czym wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy połową szklanki wody i dusimy, aż kapusta zmięknie, następnie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z masła i mąki sporządzamy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty, gdy zgęstnieje, dosypujemy siekany koper i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie dobrze wyrobionego i uformowanego kotleta doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym grillu po ok. 3 min z każdej strony lub do ulubionego stopnia. Majonez mieszamy z chrzanem, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Bułkę przekrajamy na pół i grillujemy. Na jej dolną część wykładamy ciepłą kapustę, a następnie mięso, które wcześniej zdjęliśmy z grilla, na wierzch kładziemy pokrojone jajko, sporą ilość sosu chrzanowego i plastry kiszonego ogórka, na koniec przykrywamy drugą częścią bułki.

Tak oto będziemy świętować Dzień Hamburgera.

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Nic dziwnego, że ta potrawa doczekała się swojego święta, nie każde danie jest tak znane na całym świecie jak właśnie hamburger. Tę popularną kanapkę – wielokrotnie odtwarzaną i różnorako interpretowaną, zgodne z tradycją miejsca, w którym się znajdujemy – można kupić zarówno na ulicznym straganie, jak i w eleganckich restauracjach. Do niedawna za sprawą wielkich pseudohamburgerowych sieci, ponad jakość stawiających cenę i szybkość, burger był uważany za synonim niezdrowego i tłustego fast foodu, ale na szczęście wrócił na należne mu miejsce wśród najlepszych dań. Szefowie kuchni, aby dowieść swojej nieograniczonej kreatywności, podejmują się przygotowania tej potrawy na wiele sposobów. Światowy Dzień Hamburgera najbardziej popularny jest oczywiście w Stanach Zjednoczonych, bo tam roszczą sobie do niego prawa i jest to narodowa potrawa Amerykanów, choć właściwie to hamburger pochodzi z Europy, a dokładnie z Niemiec (więcej na ten temat w artykule o pochodzeniu hamburgera – link). Co roku 28 maja na całym świecie sprzedaje się setki milionów hamburgerów, ale nie jest to jedyny sposób na celebrację tego dnia. Naszym zdaniem najlepszym jest przygotowanie tej kanapki samodzielnie, niepowtarzalnej i specjalnie na tę okazję. Nasz hamburger taki właśnie będzie: wołowy, ale po polsku.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs