Burger z indyka z majonezem kukurydzianym i frytkami z batata

Do 1h godz.
2 osoby
Poizom: łatwy
Autor: Bracia Budnik

Mięso z indyka to świetny pomysł na burgera. Ten przepis to udowadnia – pyszny, delikatny i zaskakujący w smaku burger z indyka z ciekawym majonezem i oryginalnymi frytkami.

Składniki

500 g mielonego mięsa z udźca indyka

2 bułki do hamburgera (link do przepisu)

2 jajka

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

duży batat

150 g kukurydzy w puszce

2 łyżki majonezu

olej rzepakowy

limonka

szczypta chilli w proszku

kilka plastrów ogórka

liście sałaty lodowej

czerwona cebula

ketchup domowej roboty (link do przepisu)

Przygotowanie

Do mięsa dodajemy jajko, posiekaną natkę oraz mieloną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotleta o grubości 2,5–3 cm, smażymy go z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem po ok. 2–3 min, aż się zrumieni, i przekładamy do pieca rozgrzanego do 200 st. na ok. 7 minut. Obranego batata kroimy w dość grube słupki w kształcie frytek, przekładamy na blaszkę i polewamy odrobiną oleju, tak aby po wymieszaniu powlekał frytki. Doprawiamy solą i odrobią pieprzu, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 10 min (jeśli wcześniej wyraźnie się zarumienią, możemy wyjmować). Odsączoną kukurydzę miksujemy na gładko, dodajemy majonez, chilli w proszku i odrobinę soku z limonki, po czym dokładnie mieszamy. Taką pastą smarujemy wcześniej przypieczoną dolną część bułki, następnie układamy warzywa oraz upieczonego kotleta z indyka i przykrywamy drugą częścią bułki posmarowaną ketchupem domowej roboty. Podajemy z frytkami z batata.

Mięso z indyka to alternatywa dla dużo cięższych wołowiny czy wieprzowiny. Z powodzeniem uda się nam przygotować z niego pysznego burgera z indyka. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybrać udziec, a nie pierś, która ma w sobie zbyt mało tłuszczu i nie zapewni odpowiedniej soczystości mięsa. Najlepiej samodzielnie zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. Jeśli nie mamy takiej możliwości, poszukajmy właśnie takiego w sklepach. Mięso powinniśmy doprawić w trakcie wyrabiania, bezpiecznie jest również dodać wtedy jajko, aby zapobiec rozpadaniu się kotleta. Dobierając resztę składników, pamiętajmy o tym, że mięso z indyka doskonale komponuje się ze słodkimi i świeżymi dodatkami, takimi jak kukurydza, batat i inne warzywa. Na dowód tego przepis na burgera z indyka z majonezem kukurydzianym, świeżymi warzywami i frytkami z batata.

Udostępnij

Zobacz więcej przepisów

Do 1h Porcja dla 3 Poziom łatwy
Befsztyk tatarski smażony

Tatara wołowego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na naszej stronie znajdziecie poświęcony mu dział. W tym przepisie podejdziemy do niego nieco inaczej… A może by tak go usmażyć? Smażony befsztyk tatarski to wciąż danie raczej nieodkryte na polskich stołach, ale na Zachodzie (np. we Francji) tzw. stek hache jest znany i lubiany od wieków, w […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka… Zagorzali fani mięs, a zwłaszcza steków wołowych, ryby traktują po macoszemu. Nie ma to jak soczysty kawałek krwistego antrykotu lub polędwicy – powiadają, gdy ktoś próbuje namówić ich na kawałek delikatnej białej ryby. Sytuacja się zmienia, gdy w grę wchodzi tuńczyk. Wszyscy wiemy, że stek z tuńczyka to pełnoprawny członek klubu, do […]

Do 2h Porcja dla 6 Poziom średni
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. Mięso możemy dobierać według własnych preferencji. W tym przepisie na pierogi z mięsem popularną wieprzowinę uzupełniliśmy bardziej charakterystyczną w smaku wołowiną. Ważne, żeby mięso nie było zbyt chude, ponieważ farsz może się wtedy okazać mało soczysty – nasz wybór padł więc na karkówkę i szponder. W […]

Do 1h Porcja dla 6 Poziom łatwy
Tatar ze śledzia

„Śledź nie ryba” – takie słowa słyszymy niejednokrotnie przy okazji podawania dań z niego przygotowanych. To oczywiście nieprawda. Śledź jest pełnoprawną rybą, mało tego, bardzo zdrową i śmiemy twierdzić, że najpopularniejszą w naszym kraju. Tatar ze śledzia to doskonała alternatywa dla śledzi marynowanych we wszystkich możliwych smakach, od których uginają się sklepowe półki i nasze […]

Do 1h Porcja dla 10 Poziom średni
Pierogi z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo dobry wybór na farsz do pierogów. Szczególnie my, Polacy, bardzo lubimy jego delikatny, słodkawy i soczysty smak. Świetnie łączy się z suszonymi owocami, orzechami i tradycyjnymi ziołami, np. majerankiem, i z takich dodatków skorzystaliśmy w naszym przepisie na pierogi z kaczki. Trzeba również pamiętać o wyborze odpowiedniej części kaczki, czyli […]

Do 1h Porcja dla 2 Poziom średni
Stek z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to najszlachetniejszy kawałek wołowiny, idealny do przygotowania miękkiego i soczystego steka. Wielu przedkłada ten kawałek mięsa nad wszystkie inne, ponieważ odpowiednio przygotowana polędwica jest tak aksamitna, że można by ją jeść łyżką. Nawet przeciągnięta przez przypadek lub ze względu na preferencje nie stanie się twarda jak podeszwa, czego nie można powiedzieć o innych […]

Partnerzy
blog marketingowy Lembicz.pl
Marketing internetowy

Anna Adamiec

Redakcja językowa i korekta
2021-2022
Eksperci w świecie mięs