Mięso z indyka to alternatywa dla dużo cięższych wołowiny czy wieprzowiny. Z powodzeniem uda się nam przygotować z niego pysznego burgera z indyka. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybrać udziec, a nie pierś, która ma w sobie zbyt mało tłuszczu i nie zapewni odpowiedniej soczystości mięsa. Najlepiej samodzielnie zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. Jeśli nie mamy takiej możliwości, poszukajmy właśnie takiego w sklepach. Mięso powinniśmy doprawić w trakcie wyrabiania, bezpiecznie jest również dodać wtedy jajko, aby zapobiec rozpadaniu się kotleta. Dobierając resztę składników, pamiętajmy o tym, że mięso z indyka doskonale komponuje się ze słodkimi i świeżymi dodatkami, takimi jak kukurydza, batat i inne warzywa. Na dowód tego przepis na burgera z indyka z majonezem kukurydzianym, świeżymi warzywami i frytkami z batata.